Uzaktan eğitim pandemi sürecinde hızlı bir şekilde revaçta olan bir eğitim ve öğretim modelidir. Uzaktan eğitim mekandan ve zamandan bağımsız bir şekilde ilerlemektedir. Uzaktan eğitim bu konuda örgün eğitime göre bir artı yönü olarak sayabiliriz. Uzaktan eğitimin gelişmesiyle uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar da aynı şekilde gelişiyor. Uzaktan eğitimin pandemi sürecinde hızla revaçta olması insanların kafasında acaba uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar hangisi sorusunu aklına sokmaktadır. Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalarda uzaktan eğitimin kalitesine etki etmektedir. Sizler için en uygun uygulamayı bulmanız için eğitim ve öğretiminize daha faydalı olacaktır. Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamalar çeşidi de oldukça fazladır. Açıklayacaklarım arasından sizlere en uygun uygulamayı bulup öğrenmenizi kolaylaştıracak biçimde kendinize yer edinmeniz gerekir.
Zoom
Uzaktan eğitimde kullanılan uygulamaları araştırırken belki de en çok adını duyduğunuz aplikasyon olabilir zoom. Zoom 2011’den bu yana kullanılmaktadır. Fakat pandemi sürecinde popülerleşmiş bir uygulamadır. Zoom maksimum 100 kişi kapasiteye sahip görüntülü sohbet uygulamasıdır. Uygulamanın avantajları arasında sayılabilecek artıları dan biride zoom’daki sohbete kayıt olmadan direk katılabilirsiniz. Zoom bu yönüyle diğer uygulamaların aksine daha kolay bir kullanım sunmaktadır. Zoom temel olarak görüntülü sohbet uygulamaları arasından kayıt olmadan direk davet bağlantısı kullanarak sohbete katılma özelliğiyle diğer uygulamalardan ayrılmaktadır. Tabi burada dikkat edilmesi gereken durum ise KVKK kapsamında değerlendirilmesi gereken bu yurtdışındaki uygulamaların, sunucuları ve sistemleri de yurtdışında barındırıldığı için veri güvenliği anlamında problemler yaşanabilmektedir. Konu ile ilgili Türkiye’deki En Güvenilir Uzaktan Eğitim Sistemleri makalemizi okuyabilirsiniz.
Skype
Skype 2003 yılında kurulan bir sohbet, sesli konuşma, görüntülü konuşma uygulamasıdır. Skype Microsoft’un kurduğu bir üründür. Skype ile maksimim 50 katılımcı sayısıyla sınırlı kalmak şartıyla grup toplantıları veya eğitiminiz için kullanabilirsiniz. Skype’nin arkasında Microsoft olmasından dolayı sağlam bir altyapıya sahip uygulamadır.
Google Hangouts
Hangouts Google tarafında 2013 yılında piyasaya sürülmüş bir uygulamadır. Google Hangouts’un maksimum katılımcı sayısı 15 kişi ile sınırlandırılmıştır. Bu değer diğer görüntülü sohbet uygulamaları arasında en düşük katılımcı sayısı sınırıdır. Hangouts’un arkasında Google’nin olmasından dolayı sağlam bir altyapıya sahiptir. Googla Due isminide Google Meet olarak güncellemiştir. Böylece Google meet eğitim alanına da geçte olsa giriş yaptığını duyurmuştur.
Tango
Tango 2009 yılında bağımsız bir yayıncı tarafından geliştirilmiş bir uygulamadır. Çok eski olmasından dolayı kendilerini bu süre içerisinde oldukça fazla geliştirme aşamasına gitmişlerdir. Tango’nun 380 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı vardır.