• Ana Sayfa
  • Blog
  • Çan Eğrisi Nedir? Çan Eğrisi Sisteminde Not Hesaplama İlgili Bilgiler

Çan Eğrisi Nedir? Çan Eğrisi Sisteminde Not Hesaplama İlgili Bilgiler

 Çan Eğrisi Nedir? Çan Eğrisi Sisteminde Not Hesaplama İlgili Bilgiler
Okunuyor Çan Eğrisi Nedir? Çan Eğrisi Sisteminde Not Hesaplama İlgili Bilgiler

Özellikle de üniversite eğitimine yeni başlayan öğrenciler çan eğrisi nedir, çan eğrisi sisteminde not hesaplama ilgili bilgiler gibi konuları merak etmektedir. Çan eğrisi kavramı üniversite dönemlerinde öğrencilerin sıklıkla karşılaştıkları terimlerden birisi olmaktadır. Çan eğrisi kısaca üniversitede öğrencilerin ders notlarının belirlenmesini sağlayan sistem olarak tanımlanabilmektedir. Peki çan eğrisi not hesaplama yöntemleri nelerdi ve avantajları nelerdir?

Çan Eğrisi Nedir? Çan Eğrisi Sisteminde Not Hesaplama İlgili Bilgiler

Üniversite öğrencileri çan eğrisi sistemi sayesinde not hesaplamalarında avantajlı konuma gelebilmektedir. Çağ eğrisiyle öğrencilerin başarısızlık oranları da bir nebze daha azaltabilmektedir. Ancak çan eğrisi sistemi, başarı durumuna bağlı olarak öğrenciler için dezavantaja da neden olabilmektedir. Konunun daha net anlaşılabilmesi için çan eğrisi nedir, çan eğrisi sisteminde not hesaplama ilgili bilgiler gibi konuların net bir şekilde anlaşılması gerekmektedir.

Çan eğrisi sisteminin kullanılmasındaki asıl amaç, dersi alan öğrencileri o derste gösterdikleri performanslarına göre değerlendirmektir. Öğrencileri 100 puan üzerinden değerlendirmek yerine dersteki performanslarının baz alınması hedeflenmektedir. Bir diğer deyişle öğrencilerin sınıfta sahip oldukları konum notlarını belirlemektedir. Bu nedenle çan eğrisi sisteminde sınıfın ortalaması ve de standart sapması önem taşımaktadır.

Çan Eğrisi Sistemi İşleyişi ve Avantajları

Çağ eğrisi sistemi işleyiş açısından çok daha farklıdır. Bu sistemde öğrencilerin not hesaplamaları yapılırken, sınıftaki tüm öğrencilerin aldığı notlar toplanır ve daha sonra aritmetik ortalamaları alınır. Aritmetik ortalamada elde edilen veriye ‘CC’ harfi verildikten sonra diğer not harfleri de standart sapma baz alınarak belirlenir. Öğrencilerin geçme ya da kalma puan dilimleri de buna göre hesaplanmaktadır. Anca çağ eğrisi sisteminde öğretim görevlisinin sisteme müdahale edebilme hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle de kalma ve geçme puanının yüksek olmasında insiyatifini kullanarak puanı daha aşağı çekebilmektedir.

Çan eğrisi sisteminde sınava fazla çalışmadan da iyi bir puan alabilmek mümkün olmaktadır. Çünkü puanları kişinin kendi çalışmasının yanında sınıfın durumu belirlemektedir. Eğer öğrencinin sahip olduğu durum sınıfın ortalamasından daha yüksekse göstereceği küçük bir gayretle yüksek puanlar alabilmesi mümkündür. Puanlama sistemiyle göçme notu 50 iken, alınacak 30 puanla da çan eğrisinde iyi bir not ortalaması elde edebilmektedir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın