Salgının ülkemiz dahil olmak üzere tüm dünyayı etkilediği günümüzde, yüz yüze eğitimin sonlanmasıyla milyonlarca öğrenci eğitim sürecine uzaktan eğitim ile devam etmektedir. Bu süreç içerisinde en çok merak edilen konular arasından vaka sayılarının artması durumunda uzaktan eğitimin devam edip etmeyeceği konusudur. Lise ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerin uyarı ve bilgilendirilmesiyle kontrolün daha kolay sağlanacağı belirtilmektedir. Ancak anaokulu, kreş ve ilkokul öğrencilerin mesafe, maske ve ortak eşya kullanımı gibi noktalara dikkat edemeyeceği düşünülmektedir. Bu açıdan yetkili kişiler yoğunluğu azaltarak okulların açılabileceğini söylemektedir.
Yarım gün süren eğitim, 3 vardiyalı eğitim sistemi ya da hibrit yöntem uygulamalarıyla okulların açılabileceği düşünülmektedir. Ancak bu şekilde uzaktan eğitime daha ağırlık verilecektir. Okul içerisindeki yoğunluk bu uygulamalarla azaltılarak korona virüs tedbirleri alınacaktır. Öğrenciler için ne kadar verimli olmadığı düşünülse de uzaktan eğitime devam edebilecektir.
Yüz yüze Eğitim Olmazsa Uzaktan Eğitim Sistemi Nasıl Olacak?
Tüm dünyaya yayılan salgın sürecinde, ülkemizde yüz yüze eğitimin mümkün olmaması sebebiyle tüm okullarda online eğitim zorunlu hâle gelmiştir. Aynı şekilde üniversite öğrencileri de uzaktan eğitim derslerine katılarak eğitimlerine devam etmektedir. EBA olarak adlandırılan Eğitim Bilişim Ağı, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan bir uzaktan eğitim platformudur. Salgın dönemi için özel olarak TRT EBA TV’de ise öğrenciler televizyon karşısından dersleri takip etmektedir.
Uzaktan eğitim videolarının tekrarları “meb.gov.tr” üzerinden takip edilebilmektedir. Aynı şekilde ders saatleri ve etkinlik kuşağı da bu sayfa içerisinde bulunmaktadır. Ders tekrarı sayesinde öğrenciler kaçırdığı derslerin tekrarlarını izleyebilme imkanına sahiptir. TRT EBA TV’nin öncellikli olarak kullanılması gerektiğini bildiren MEB bakanı tarafından, sorular, ders tekrarları ve sanal sınıf gibi durumlarda EBA’nın kullanılması gerektiği söylenmektedir. Bunun için GSM operatörlerine 8 GB internet imkânı sunulmaktadır.
Vaka sayılarının artması durumunda uzmanlar tarafından yüz yüze eğitimin olması yerine uzaktan eğitim sistemi ile eğitim öğretime devam etmesi önerilmektedir. Bu sayede hem öğrencilerin derslerle iletişimi kopmamakta hem de korono virüs süreci için tedbirler alınmaktadır.