Henüz bir senedir uygulamada olan uzaktan eğitimin hayatımıza girmesi ile ailelere de oldukça fazla görev düşmektedir. Bu nedenle veliler de öğrencilere karşı nasıl davranmaları gerektiğini merak ederler. Aileler için uzaktan eğitim önerisi dikkate alınmalı ve öğrencinin eğitimi desteklenmelidir.
Öğrenci, aile bireylerinin de kendisini desteklediği gördüğü zaman derslerinde daha fazla verim gösterebilecektir. Ailenin davranışlarına göre öğrencinin başarısı direkt olarak şekillenebilmektedir. Uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler her an aileleri ile birlikte yan yana bulunmaktadır. Bu nedenle de ailelerin davranışları öğrenci üzerinde anında etki yaratır. Salon içerisinde yaşanan bir tartışma ya da konuşma, öğrencinin odasındaki dersin verimini etkiler. Aileler için farklı uzaktan eğitim önerileri bu yazı içerisinden takip edilebilir.
Ailelerin Uzaktan Eğitim Sürecinde Yapması Gerekenler
- Özellikle ilköğretim, ortaöğretim ve lise zamanlarındaki öğrenciler için internet kullanımı bilinçli olmalıdır. Çünkü bu kişiler interneti yanlış bir şekilde kullanarak verim sağlayamayabilir, aksine zarar görebilirler. Öğrencilere internetin doğru kullanımı hakkında bilgi verilmelidir. Yanlış siteler ve doğru siteler anlatılmalı, neden doğru sitelerin tercih edilmesi gerektiği ifade edilmelidir. Bunun dışında çocuğun girdiği siteler takip edilmeli ve yaşına uygun alanlar tercih edilmelidir.
- Uzaktan eğitim olduğu için çocukların dersleri farklı olarak algılanmamalı ve yüz yüze eğitim gibi davranış gösterilmelidir. Bunun için aileler öğrencilerin ders aralarında televizyona bakmalarına izin vermemelidir. Ders aralarında öğrenciler, ihtiyaçlarını karşılamalı ve okul hayatındaki gibi yalnızca telefona bakmalıdır.
- Öğrenci kendi haline bırakılmamalıdır ve aile tarafından takip edilmelidir. Derslere karşı ilgisi ve derslerdeki aktifliği izlenmelidir. Eğer öğrencinin derslere uyum sağlanması zor oluyor ise buna göre bir yol izlenmesi gereklidir. Aileler için uzaktan eğitim önerileri arasında öğrencilere okul ortamı sağlanması da önemlidir.
- Diğer öğrencilerin aileleri ile sürekli olarak bilgi alışverişi yapılmalıdır. Öğrencinin arkadaşları ile sohbet etmesine izin verilmeli ve kendisini soyutlaması engellenmelidir. Öğrenciyi arkadaşları ile vakit geçirmesi için destekleyen aile, sosyal ortamda görüşmeler ayarlayabilir. Bunun yanı sıra aileler öğretmenlerle de iletişim kurmalı ve her an öğrenci hakkında bilgi almalıdır.