Uzaktan Eğitim Hayatımızın Bir Parçası Olur mu?

 Uzaktan Eğitim Hayatımızın Bir Parçası Olur mu?
Okunuyor Uzaktan Eğitim Hayatımızın Bir Parçası Olur mu?

Uzaktan eğitim, henüz yeni yeni hayatımıza giren özellikle öğrencilerde ve velilerde kaygı uyandıran bir eğitim sistemi olmuştur. Koronavirüs salgını ile alınan ilk önlem olarak kayıtlara geçen bu eğitim sistemi ile özel okullar ve devlet okulları kendi eğitim ağını oluşturmuştur. Uzaktan eğitimin işleyişi ve bu salgın sürecinin giderek ilerlemesi uzaktan eğitim hayatımızın bir parçası olur mu? Sorusunu da beraberinde getirmiştir.

Uzaktan Eğitim Nedir?

Uzaktan eğitim sistemi ile öğrenciler ve öğretmenler eğitim sistemini farklı mekanlar üzerinden sürdürebiliyor. Bu noktada bu sistem farklı mekanlarda bulunan herkesi aynı çatı altında topluyor. Oluşturulan EBA ya da farklı diğer eğitim portallarında işleyiş farklılıkları bulunsa da hepsi aynı mantık çerçevesinde eğitim sürecini tamamlıyor.

Bu sisteme göre her öğretmen birbirlerinin tüm ders içeriklerinden yararlanabildiği gibi, fikir alışverişi de yapabilecektir. Öğretmenler sistemler üzerinden ödev ya da modül paylaşımı yapabildiği için öğrencilerin tamamı müfredata, sınıfına ve derse uygun ders notu içeriklerine rahatlıkla ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra öğretmenler canlı ders teknolojilerini yaparak konu anlatımları yapabilmektedir. Canlı derse katılan öğrenciler, öğretmenlerine soru yöneltebilmekte ve anlamadıkları noktalarda yardım isteyebilmektedir. Canlı dersi kaçıran öğrenci ise, kaydedilen derse erişim sağlayarak eksiklerini giderebilecektir.

Uzaktan Eğitimin Avantajları ve Dezavantajları

Uzaktan eğitim, mekan bağımsız olabildiği için hem avantaj hem de dezavantajlara sahiptir. Mekanın bağımsız olması alınan eğitimde ulaşım ve benzeri maliyetleri ortadan kaldırdığı için , uzaktan eğitimin daha ekonomik olduğu söylenebilecektir. Bu eğitimde esnek zaman bulunmaktadır. Bu anlamda hem öğretmenler hem de öğrenciler kendisine en uygun zaman içerisinde eğitimini devam ettirebilecektir. Yapılan araştırmalara göre uzaktan eğitim öğrenciler üzerindeki baskıyı büyük ölçüde azalttığı için olumlu sonuçları beraberinde getirmiş ve bireylerden alınan performansı artırmıştır.

Ancak uzaktan eğitimin kendi içerisinde belirli başlı dezavantajları bulunmaktadır. Bu sistem ile öğretmenlerin eğitimdeki kontrol mekanizması rolü ortadan kalkmış, bu sorumluluk tamamı ile ebeveynlere yüklenmiştir. Bu nedenle ebeveynler disiplinli davranmaması eğitim açığının ortaya çıkmasına neden olabilecektir. İnternet ve belirli bir alt yapı sistemi gerektiren uzaktan eğitimde, sistemlerde sorunların ortaya çıkması etkin öğrenmenin aksamasına yol açabilmektedir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın