Ülkemizde her yıl üniversite sınavına giren üniversite adayları, sınav sonuçlarını öğrendikten hemen sonrasında hayatlarını yönlendirecek olan meslekleri ve bölümleri seçmek için üniversite tercihleri yapmaktadır. Üniversite sınavı kadar öğrencilerin hayatlarında önemli bir rol oynayan üniversite tercihleri, adayların puanlarına ve yeteneklerine göre en uygun okul ve bölümleri seçmesi ile yapılmaktadır. Ancak üniversite hayatına adım atacak olan adayların, bu süreçte iyi değerlendirmeler yapmaları ve doğru tercihlerde bulunmaları son derece önemlidir.
Adayların üniversite tercihlerini ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun olan bölümleri seçerek yapmaları, ileride icra edecekleri meslekleri yaparken mutlu olmaları ve verimli işler yapmaları için oldukça önemlidir. Tercih listesi hazırlarken adaylar, kendi başarı sıralamasına göre doğru bir tercih havuzu yaratmalıdır. Puanların istenen bölüm için yeterli olmaması durumunda, birkaçının tercih listesinde bulundurulmasının bir zararı olmamaktadır. Sonrasında ise adaylar, kendi başarı sıralamasına yakın bölümler arasından seçimler yapmalıdır. Tercih listesinin sonuna doğru ise kendi başarı sıralamalarının biraz daha gerisindeki bölümlere yer vermelidir.
İsteğe bağlı olarak kişilerin istedikleri düşük puanlı bölümler yüksek puanlı bölümlerin üzerinde yer alabilir. Çünkü tercihlerde en önemli şey adayların istekleridir. Kazanıldığı zaman üzüntüye sebep olacak ya da pişmanlık yaratacak bölümler listede yer almamalıdır. Adayların üniversite tercihlerinde dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir:
- Geçici trend meslekler dışında, kişilerin ilgi alanlarına ve yeteneklerine yönelik tercihler yapmaları kendilerini geliştirmeleri açısından önemlidir.
- Tercih edilecek okulların eğitim kalitesi, eğitim olanakları, bursları, akademik kadrolarına, uluslararası düzeydeki konuma dikkat edilmelidir.
- Tercih edilecek olan bölümlerin kendine özgü şartlara sahip olup olmadığı ÖSYM kılavuzunda bulunan “bakınız/koşullar” bölümünden kesinlikle incelenmelidir.
- Tercih edilen okulların devlet, özel ya da yurtdışı gibi kategoride olmalarına dikkat edilmelidir.
- Özel üniversiteleri seçecek olan adayların burs ve indirim şartlarını öğrenmesi son derece önemlidir.
- İkametgahından başka bir şehirde bulunan üniversiteleri tercih edecek olan adaylar yurt seçeneklerini iyice araştırmalıdır.
- Üniversite adayları, tercih yaparken uzman kişilerden yardım almalıdır.
- Covid-19 sürecindeki uzaktan eğitim durumu nedeniyle, üniversitelerin uzaktan eğitim sistemlerinin altyapısına bakılmalıdır.