Günümüzde Covid-19 pandemi süreci ile birlikte talebin zorunlu olarak artış gösterdiği uzaktan eğitim sistemleri konusunda zengin bir çeşitlilik bulunmaktadır. Farklı altyapı ve kaynaklar üzerinden faaliyet göstermekte olan çevrimiçi öğrenme sistemleri ile uzaktan eğitim süreci yönetilebilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından da alınan kararlar neticesinde okullarda uzaktan eğitim sürecinin uygulanmaya başlanması bu konuda mevcut olan talebin ciddi manada artış göstermesine neden olmaktadır. Uzaktan eğitim uygulamalarında hem öğretmenler hem de kurumlar ve kuruluşlar tarafından Bigbluebutton isimli çevrimiçi öğrenme sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu konuda tecrübe ve bilgisi bulunmayan kişiler tarafından Bigbluebutton nedir sorusu gündeme gelmektedir.
Bigbluebutton Nedir?
Öğretmenler, görevli personeller, öğrenciler ve tabii ki veliler tarafından eğitimde uzaktan eğitim sürecinin yoğunlaştırılmasıyla birlikte sıkça duymasından mütevellit Bigbluebutton nedir merak edebilmektedir. Bigbluebutton sistemi temel olarak online öğrenme amacı ile geliştirilmiş olan açık kaynaklı bir web konferans sistemidir. Uzaktan eğitimde sürecin çok daha pratik ve çok daha kaliteli bir şekilde yönetimine imkan vermek üzere geliştirilmiştir. HTML 5 istemcisi ile kullanılmakta olmasından dolayı Bigbluebutton sistemi masasüstü, dizüstü, chromebook, iOS ve Mobil cihazlar üzerinden de kullanılabilir olmasına yardımcı olmaktadır.
Bigbluebutton Nasıl Kullanılır?
Günümüzde eğitim kurumları tarafından da Bigbluebutton uzaktan eğitim sistemi yoğun şekilde kullanılmaktadır. Bu nedenle Bigbluebutton nasıl kullanılır en çok merak edilen konulardan birisidir. Bigbluebutton son derece pratik bir kullanılabilirliğe sahip olan uzaktan eğitim sistemlerinden birisidir. Bigbluebutton sistemi üzerinde uzaktan eğitim vermek veya almak üzere tüm katılımcılar, çok kolay bir şekilde işlem gerçekleştirebilmektedir. Eğitim kurumu tarafından sunulmuş olan Bigbluebutton online eğitim aracında online toplantıya katılım çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için sisteme giriş sağlanmasının ardından sağ üst kısımda yer alan “dersler” kısmına tıklanarak, ilgili ders bölümüne geçiş sağlanabilmektedir. Daha sonra dersin sayfası içerisinde yer alan sol menüdeki “Sanal Toplantı” bağlantısına tıklanmalıdır. Açılan son sayfa içerisinde ise katılım gerçekleştirilebilecek toplantılar görüntülenebilmektedir. Burada mevcut konferanslara katılım gerçekleştirilebileceği gibi pratik bir şekilde sona ermiş olanları da sonradan izleyebilme imkanı bulunmaktadır.