Velilerin uzaktan eğitime bakış açısı, kişiye göre değişiklik göstermektedir. Koronavirüsün hayatımıza girişi ile, uzaktan eğitime geçiş yapıldı. Bu geçiş merak ile birlikte kaygıyı da beraberinde getirmiştir. Bu noktada uzaktan eğitim konusunda öğretmenlerin ve velilerin büyük kaygısı bulunmaktadır. Uzaktan eğitim sebebiyle öğretmenler, aynı verimlilikte konu anlatımı yapıp yapamayacaklarının kaygısını taşırken, velilerde bu eğitim sonrasında çocuklarında öğrenim açığının ortaya çıkması konusunda endişe duymaktadır. Ancak velilerin yapacağı birkaç önemli adım ile birlikte, uzaktan eğitim sürecinde öğrencileri olumlu yönde desteklemek mümkün olabilecektir.
Uzaktan Eğitim Hakkında
Velilerin uzaktan eğitime bakış açısı öncesinde uzaktan eğitimi enine ve boyuna kavraması gerekecektir. Uzaktan eğitim sistemleri öğrenci ve öğretmenin erişimine açık olarak oluşturulmuştur. Bu eğitim portalı üzerinde, her sınıf ve dersin müfredatına uygun ders modülleri, testler ve diğer mataryeller paylaşılabilmektedir. Bunun yanı sıra uzaktan eğitimde canlı ders teknolojileri de oluşturulmuştur. Canlı ders teknolojilerinde sisteme giriş yapan öğretmenler yapacağı canlı dersin gününü ve saatini paylaşabilmektedir. Günü ve saatine göre canlı ders başlatıldığında öğrenciler bu derse girebilecek ve konuları online olarak öğrenebilecektir. Dersi izleme fırsatı bulamayan öğrenciler, kaçırdığı dersin var olan video kaydını izleyebilecek ve eksiklerini kapatabilecektir.
Uzaktan Eğitim Sürecinde Veliler Ne Yapmalı?
Velilerin uzaktan eğitime bakış açısı ne olursa olsun bu süreçte, öğrencisini destekleyici davranması gerekecektir. İlk olarak uzaktan eğitimde anne ve babanın bir kontrol mekanizması oluşturması gereklidir. Öğrencinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi son derece önemlidir. Bunun yanı sıra öğrencilere veliler tarafından her canlı ders sonrasında sorular sorularak konunun pekiştirilmesi sağlanmalıdır. Uzaktan eğitim sürecinde öğretmen rolünü oynaması gereken kişiler anne ve baba olmalıdır. Öğrenciler sürekli desteklenmeli ve bir eğitim planı oluşturulmalıdır.
Konu tekrarları ve test çözümü sonrasında öğrencilerin eksikleri belirlenerek, ağırlığın eksiklere verilmesi de gerekli bir uygulama olacaktır. Bu süreçte öğretmenle irtibatın koparılması yanlış bir hareket olacağı için, daima öğretmenin fikirlerinden de yararlanılabilmesi gerekecektir. Öğrencinin canlı derste olduğu süreçte ortamın sessiz olmasına dikkat edilmeli, bu zamanda ekstra özen gösterilmelidir. Ayrıca çocukların bu süreçte yalnızca eğitime yönelmesini engellemeli, sevdiği aktiviteleri yapmasına da izin verilmelidir.