Uzaktan eğitimin avantajları ve dezavantajları birçok uzman tarafından tartışılıyor. Ancak öğrencilerin eğitimlerinden geri kalmaması adına da pandemi süreci esnasında çözüm olarak uzaktan eğitim uygulanıyor. Uzaktan eğitim ile birlikte öğrencilerin sınıf ortamındaki eğitimlerini alması ve sene kaybetmemesi amaçlanıyor. Bazı uzmanlar tarafından öğrencilerin sene kaybetmemesi adına bu uygulamayı doğru bulurken, bazıları da yanlış olarak buluyor. Bu nedenle de bu konu oldukça büyük tartışmalara yol açıyor.
Uzaktan Eğitimin Avantajları
- Okula gidemeyen ve buna imkanı olmayan öğrenciler de uzaktan eğitim ile birlikte daha ulaşılabilir olabiliyorlar.
- Öğrenciler okula gitmediği için yol, yemek ya da giyim gibi masrafları daha da az alıyor. Bu nedenle kısıtlı bütçeye sahip olan kişiler için önemli bir avantaj oluyor.
- Uzaktan eğitimin avantajları içerisinde en önemlisi öğrencinin daha rahat derse ulaşabiliyor olmasıdır. Tek tuşla derse ulaşabilen öğrenciler, daha kolay eğitim alabiliyorlar.
- Başka ülkede eğitim almak isteyen ancak ülkeye gitme imkanı bulunmayan öğrencilerin, daha rahat bir şekilde eğitim alabiliyor olması sağlanır.
- Sınıf ortamında öğrencileri olumsuz etkileyen noktaların giderilmesi ve daha aktif bir şekilde eğitimin oluşturulması.
- Bütün öğrencilerin aynı ders ortamını paylaşması ve eğitimdeki eşitliğin sağlanması.
Uzaktan Eğitimin Dezavantajları
- Kullanılan aletlerden dolayı ortaya çıkan sorunların derse yansıması. Öğrencinin ders esnasında internetinin gitmesi ya da bilgisayarının bozulması. Bilgisayarda ortaya çıkan donma ya da başka problemler…
- Uzaktan eğitimin dezavantajları içerisinde öğrencinin kendisini daha rahat hissetmesi sayılabilir. Öğrenci kendisini daha rahat hissettiği için ödevlerini aksatabilir. Sorumluluklarını yerine getiremeyen öğrenci öğrenimini geciktirir.
- İnternet ortamından derse giren öğrencinin evinde derse uygun ortamın sağlanamaması nedeniyle odaklanamaması oldukça sık yaşanır. Özellikle kalabalık ailelerde bu durum daha fazladır.
- Öğrencilerin sayısı çok olduğu için sistemde yaşanan anlık çöküntüler sebebiyle dersin aksaklıklara uğraması.
- Öğrencinin sınıf ortamında kontrol edilememesi nedeniyle eğitimini yanlış sürdürmesi. Derslerde doğru bir takip sağlayamaması ve dersten geri kalınması.
- Öğrencinin anlayamadığı konuları online eğitim esnasında direkt olarak soramaması ve anında çözüm bulamaması nedeniyle doğru bir öğrenim sağlanamaması.