Zoom, İngilizce ’de yakınlaşmak demektir. Ayrıca, bu sözcük günümüzde internet sistemi, sinema sistemi ve iletişim sistemi üstünden de kullanılan bir terime dönüşmüştür. Zoom ile birlikte, uzaklar yakın hale gelir. Kişiler, başka yerlerde ve ülkelerde bile olsalar da bu aplikasyon sayesinde iletişim kurma imkânı elde ederler.
Zoom uygulaması çoktan beri devrede olsa da Türkiye’de 2020 itibarıyla gündeme gelmiştir. Korona virüsün etrafı tehlikeye sokmasıyla birlikte, kimse yakınlarıyla bile temasta bulunmak istememekte, kalabalık ortamlara girmeyi tercih etmemektedir. Böylesi bir noktada, zoom adlı aplikasyonun devreye girmesi, şu anın ve geleceğin de iletişim kanallarını göstermesi bağlamında belirleyicidir.
Zoom Nedir?
Zoom bir çeşit ‘meeting’ (buluşma) aplikasyonudur ve oldukça günceldir. Bu anlamda, 100 kişiye kadar konferans olanağı sunar. Birçok aplikasyonda olduğu gibi, ücretsiz sürümü de vardır. Fakat, ücretsiz sürümde görüşmeler, dersler 40 dakikanın ötesine geçememektedir, bağlantı problemleri de yaşanabilmektedir. Bu anlamda, profesyonel iletişim için zoom adlı programın ücretli versiyonunun değerlendirilmesi önemlidir.
Zoom Nasıl Kullanılır?
Zoom genelde iş ortamındakiler, eğitmenler, sanatçılar, konferans sistemiyle çalışanlar, bir alanda iletişim kurmak isteyen uzmanlar tarafından başvurulan online bir kaynaktır. Zoom eğitimleri kayda alındıkları gibi, ‘screenshot’ tekniğiyle, fotoğraf imkânı da sunmaktadır. Zoom üstünden görüntü, resim, fotoğraf, slaytlı/hareketli anlatım teknikleri de sağlanabilmektedir. Zoom bir kişinin merkezinde, onlarca kişiyle büyük bir ağ kurmak anlamına gelmektedir.
Zoom’un Güncel Fiyatları Nedir?
Zoom’un ücretsiz sunumu pek fayda sağlamadığından ötürü, bu programı sürekli kullanacaklar için güncel bir fiyat aralığı belirlenmiştir. Zoom Çin asıllı bir Amerikalı iş adamı olan Eric Yuan tarafından ortaya çıkarıldığı için, yurt dışı temellidir. Bu sebeple, ödemeleri de dolar üstünden gelişen kura göre şekillenmektedir. Son olarak, Kasım 2020 ayını işaret ettiğimizde, üye başına 75 dolar şeklinde belirtilmiştir. Eğer, üyeliğiniz yoksa, üye olan kişilerin kullandığı bir zoom buluşma toplantısından ya da konferanstan ayrıntılı şekilde yararlanabilmeniz mümkün değildir. Zoom fiyatları standart olarak genellikle bu civarda seyretmektedir. Yeni abonelere bir yıllık alımlarda yarı yarıya indirim de sağlanabilmektedir.
Zoom ile ilgili yazınızda eksiklik görüyorum.
Bu programı Almanya’ da bir çok öğretmen veya isteyen kişi kendisini sayfaya kaydettikten sonra, ücretsiz (40 dakika) kullanabiliyor. Bu süre bitimine 10 dakika kala oturumun biteceği ve istenilirse Update (ücretli şekline geçilebileceği) ikaz ediliyor. Ücretli şekli, yanılmıyorsam, ayda 18,- € tutuyor. Oturum planlarken ayarlara dikkat etmeniz gerekiyor. Ayarda oturumun tekrarlanan bir oturum olduğunu ve süresiz olduğunu belirtirseniz, oturumu her gün istediğiniz saatte, 40 dakikalık ücretsiz süre bitse bile, kısa bir arayla oturumu her seferinde tekrar tekrar başlatabilirsiniz.Bu programı kullanma konusunda Youtube’ de açıklayıcı videolar (Türkçesi var mı, araştırmadım.) var. Buradan da fayfalanılabilinir. Meselâ şu bağlantı( Almanca) çok faydalı bu konuda: https://www.youtube.com/watch?v=zCq53RH7StQ
Bu konuda yerli Videokonferans programlarının umuma açılmasını çok beklendi.
Saygılarımla.
Moralı