Uzaktan eğitim, zaman ve mekan sınırlaması olmadan öğrenci ve öğretim görevlilerinin kampüse gitme zorunluluğu olmadığı, bilgisayar teknolojisi vasıtasıyla sanal platformda gerçekleştirdikleri görüntülü, canlı ve de sesli bir şekilde ders işlenmesidir. Katılımcılar diledikleri vakit dersleri yeniden izleyebileceklerdir. Günümüzün hem yenilikçi hem de çağdaş eğitim sistemini ifade etmektedir.
Uzaktan eğitim sistemini uzun yıllardır uygulayan gelişmiş ülkelerde de uygulanan bir eğitim sistemi olarak ölçme ve değerlendirme konusunda da en yeni donanımlara sahiptir.
Uzaktan Eğitim Avantajları
Öğrenciler, uzaktan eğitim ile üniversitelerin ve de okulların tüm sosyal, kültürel ve sportif faaliyet ve olanaklarından yararlanabilmektedir. Tüm sınavlar ve de ödevler de sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Bu sistem ile öğrencilere fırsat eşitliği sunulmakta, fiziksel engeli olan öğrencilerin de eğitim alması sağlanmaktadır. Hem zamandan hem de mekandan bağımsız olması da geleneksel eğitim metodundan faydalanamayan öğrenciler için 7/24 erişim ve eğitim olanağı sağlar. Çalışmak zorunda olan, evlilik ya da askerlik gibi durumlarda da üniversite öğrencilerinin eğitimlerine ara vermelerini engeller.
Aynı zamanda geleneksel eğitimde bulunan konaklama, ulaşım, beslenme gibi ek masrafların ortadan kalkmasını sağlar. İnternet olan herhangi bir yerden kolaylıkla eğitim almalarını sağlar.
Uzaktan eğitimin öğretmen ve öğrencilerin aynı yerde olmadığı ve örgün eğitim yapamadığı durumlarda çok daha faydalı bir metot olduğu görülmektedir. Uzaktan eğitim için özel olarak hazırlanan interaktif eğitim materyalleri kullanılması ile öğrenciler uzaktan eğitimin yapısını anlayarak uzaktan eğitimin örgün eğitimden farklı motivasyonları olduğunu keşfederler.
Uzaktan eğitim televizyon aracılığıyla yapılabilir. Ancak günümüzde internet kullanımının artması sonucunda genel olarak online bir şekilde eğitim verilmektedir.
Uzaktan Eğitim Dersleri Zorunlu Mu?
Uzaktan eğitimi alan öğrencilerin derslere girmesi zorunludur. Dersler, sanal sınıf ortamında yürütüleceği ve canlı, görüntülü ve de sesli olacağı için derslere katılım şarttır. Bu sayede öğrenciler de derse katılabilir, sorularını sorabilir ve de ödevlerini sisteme aktararak dosya paylaşımında bulunabilirler.
İnternetin olduğu her yerden öğretmenler ve de öğrenciler sisteme giriş yapabilirler. Dersler aynı zamanda kayıtlı olacağı için erekli gördükleri takdirde öğrenciler tekrar dersleri dinleyerek eğitimlerine devam edebilirler.