Üniversitelerde Vize ve Final Sınavları Nasıl Yapılacak?

 Üniversitelerde Vize ve Final Sınavları Nasıl Yapılacak?
Okunuyor Üniversitelerde Vize ve Final Sınavları Nasıl Yapılacak?

Üniversiteler 2020 yılı itibarıyla, artık eski yüz yüze eğitim sistemine dair olan alt yapılarına sahip değillerdir. Korona virüsün herkesin hayatını radikal biçimde değiştirdiği bir dönemde, önümüzdeki süreçlerde de klasik eğitim sistemleri dönüşüme uğrayacaktır. Bundan en büyük etkiyi de üniversiteler alacaktır. Devlet üniversitelerinin yakın teması sağlayan, amfi derslerini de içeren, kimi yerde dar sınıf yapılarında onlarca kişiye eğitim verilen binaları işlevini yitirmeye başlamıştır. Ayrıca, artık klasik eğitim modellerinin geçerliliğini yitirdiği, yeni yeni alt kadroların, uzmanlık alanlarının açıldığı bir yüzyılda üniversiteler de mecburen kendilerini akademik kadrolarından binalarına, müfredatlarından sunumlarına değin yenilemek zorunda kalacaklardır.
Ayrıca, eski bir kuşak eğitmenin çevresinde dönen klasik eğitim sistemi; görsel hafızaya sahip, atik davranan, aynı anda birden fazla işi bir arada yapan, teknolojiyi bilen, dünyayla haşır neşir, özgürlük, eşitlik, birliktelik gibi idealleri olan ama aynı zamanda bireysel alanlarını da korumaya odaklı yeni kuşak gençliği için bir şey ifade etmemektedir. Bu yönde, üniversiteler de kendilerini revize etme mecburiyetine gitmek durumunda kalacaklardır.

Üniversitelerde 2020 Yılı Bağlamında Eğitim Ne Durumdadır?
Üniversitelerde 2020 yılı itibarıyla eğitim, korona virüsün de etkisiyle, sağlığın da tehlikeye atılmaması bağlamında evlerden yapılmaktadır. Genellikle, online eğitim sistemi gerçekleştirilmektedir. Uzaktan eğitim modelleri denenmektedir.

Üniversitelerde Online Eğitim Nasıldır?
Üniversitelerde online eğitim sistemi, devlet ya da özel mantığıyla beraber, her üniversitenin idareye bağlı özel alt yapısıyla sürdürülmektedir. Ayrıca, ‘zoom’ ve ‘google meeting’ gibi uygulamaların da değerlendirildiği görülmektedir.

Üniversitelerde Vize Ve Final Sınavları Nasıl Yapılacaktır?
Üniversitelerde uzaktan eğitim üstünden en büyük problem, hazırlıklı bir ilerleme süreci yaşanamadığı için, vizeler ve finaller konusunda yaşanmaktadır. Bu anlamda, bir standart varmış gibi gözükse de aslında her an her şey kaygan bir zeminde değişebilmektedir. Sınavların ne denli adil yapılacağı da ayrı bir etik meselesi şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Standart bağlamda, devlet üniversitelerinin internete bağlı eğitim programları üstünden, gözetmenle ve online sınav yapacakları belirtilmiştir. Ayrıca, ‘word’ belgeleri üstünden, ‘power point’ (ppt) sunumlarıyla da değerlendirmeler yapılacaktır. Sistem daha önceden düşünülerek ilerletilemediği için, büyük arızalar da ortaya çıktığından, kimi bağlamda sağlık problemleri de hiçe sayılarak, canlı gözetmenlerin, eğitmenlerin gözetiminde klasik sınavların da yapıldığı ve sınıflarda onlarca kişinin olduğu da görülmektedir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın