Sorunsuz canlı ders işlemek, birçok cihaz kullanımı ile verilen eğitimlerin, etkileşimli içerik oluşturmak, kaynaklar sağlamak ve e-öğrenme yöntemi ile eğitim vermek adına son derece önem verilmesi gereken bir durumdur.
Bunu sağlamak için de canlı ders eğitimlerinin verildiği platformların sağlam bir altyapı ile hazırlanması gerekmektedir. Aynı zamanda altyapısı bütünüyle yerli olan birçok canlı ders uygulaması da bulunmaktadır.
Kişisel güvenlikleri göz önünde bulundurarak sorunsuz canlı ders işlenebilen birçok yerel uygulama platformu da bulunmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde canlı ders yapılabilir, gerekli olduğunda veliler ile de görüşme sağlanabilmektedir.
Sorunsuz bir şekilde canlı ders yapabilmek için harici video paylaşımı, sunum ya da slayt yükleme, ses ve görüntü kalitesi, mesaj bölümü, anket gibi durumların kaliteli bir altyapı ile sunulabilmesi gerekmektedir.
Aynı zamanda herkesin bilgisayar ya da tabletten girme şansı olmadığının da düşünülerek cep telefonu üzerinden de sisteme giriş yaptıkları göz önünde bulundurulur ise e-öğrenme sistemlerinin altyapısının mobil cihazlar ile de uyumlu olmaları beklenmektedir. Bu sayede ister mobil cihazdan ister tablet ya da dizüstü bilgisayarınızdan sisteme giriş yaptığınızda sorunsuz bir şekilde ders verilebilmeli ya da derse katılım sağlanabilmelidir.
Çoklu cihaz eğitimi oluşturmak, etkileşimli içerik oluşturmak, kaynaklar sağlamak, e-öğrenme becerilerinizi geliştirmek için son derece yararlı altyapı sağlayıcılarının kullanılması sorunsuz canlı ders işlenmesi adına önerilmektedir.
Sorunsuz ve problem yaşamadan eşzamanlı canlı ders yapabilmek için en önemli etkenlerden bir kaçını aşağıda sizler için listeledik.
- Kullanılan yazılım
- Yazılımın bulunduğu bulut (cloud) sunucu ve özellikleri
- Öğrenci ve öğretmenin alt yapı bağlantı hızları
Sorunsuz Canlı Ders Kaynakları Nelerdir?
Sorunsuz canlı ders uygulamalarının son dönemde popüler olma nedeni coronavirüs sebebi ile gerçekleşmiştir. Pandemi nedeniyle okulların ve de üniversitelerin uzaktan eğitime, e-öğrenme sistemine geçilmesine ve aynı zamanda evden çalışma hayatına geçilmesine neden olmuştur.
Hazır kullanılan ve programlar indirilerek bilgisayara yüklenme gereksinimleri bir çok öğrenciyi ve öğretmeni ayrıca zaman olarak yorabilmektedir. Bu yüzden HTML5 tabanlı, mobil uyumlu ve web tarayıcılarında çalışan sistemler tercih edilme sebebi olmaktadır.
Genel olarak kullanılan hazır platformlardan ziyade, üniversitelerin kendi oluşturdukları sistemler ya da yerel ar-ge çalışmaları sonucunda geliştirilen yerel altyapılı uygulamaları ile bu konuda birçok eğitim kurumuna ve de öğretmenlere destek sağlamaktadır.
Hem eğitmenler hem de öğrenciler için eğitim hayatlarının sorunsuz ve de kaliteli bir şekilde devam ettirilebilmesi adına ar-ge çalışmaları da hala özenle devam ettirilmektedir. Bu konuda oldukça hızlı bir şekilde gelişme kaydeden ülkemiz, e-öğrenme konusunda da kısa sürede başarılı çalışmalara imza atmıştır.