Korona virüsün ortaya çıkması nedeni ile okullar eğitimlerine ara vermedi. Bunun yerine okullarda uzaktan eğitim süreci başladı ve Nisan ayından itibaren Türkiye’de uzaktan eğitim veriliyor. Ancak uzaktan eğitimin veriliyor olması ile bazı tartışma konuları da ortaya çıkıyor. Bazı kişiler uzaktan eğitimi daha verimli bulurken, bazı kişiler ise yüz yüze eğitimi daha verimli buluyorlar. Peki öğrenciler ve uzmanların görüşüne göre uzaktan eğitim mi? Yüz yüze eğitim mi daha verimli?
Uzaktan Eğitimin Avantajları Nelerdir?
Uzaktan eğitim için bulunan avantajların en önemlisi öğrencilerin ders kaydedebilme imkanıdır. Öğrenciler derslerini sosyal ortamlar sayesinde daha rahat kaydedebilir ve öğretmenlerinin anlatımını defalarca kez dinleyebilirler. Bu nedenle sınıf ortamı içerisinde bulunamayan bu imkanla, öğretmen tekrar tekrar dinlenebilir. Öğrenci daha rahat not çıkartabilir ve konuyu daha iyi kavrayabilir.
İnternet ortamında anlatılan derslerde öğretmenler daha net bir şekilde anlatım sağlayabilirler. Bu nedenle de öğrenciler daha net olarak öğretmenlerin demek istediklerini anlayabilirler. Sınıf ortamında öğretmenin dikkatini dağıtan diğer öğrencilerin konuşmaları ve davranışları uzaktan eğitim esnasında bulunmaz.
Sosyal ortamlara girme konusunda sorunlar yaşayan öğrenciler için verimli bir anlatım sağlanır. Uzaktan eğitimde öğrenciler derse daha rahat girebilir ve diğer insanların kendilerini göreceğinden çekinmezler. Bu nedenle sosyal ortamlara girmekten korkan ve fobileri olan öğrenciler daha rahat olurlar.
Yüz yüze Eğitimin Avantajları Nelerdir?
Yüz yüze eğitim esnasında öğrenciler sorularını anlık olarak sorabilir ve öğretmenle daha rahat etkileşim kurabilirler. Öğrenci anlayamadığını sınıf ortamında daha rahat ifade edebilir ve öğretmen konu anlaşılıncaya kadar tekrar sağlayabilir.
Sınıf ortamındaki eğitimde öğrencilerin hepsi derse dikkat eder ve konsantrasyon daha rahat sağlanır. Sessiz bir sınıf ortamında öğrenci, kendisi gibi ders dinleyen öğrencileri görür ve derse daha rahat odaklanabilir.
Öğrenci akranları ile daha rahat iletişim kurabilir ve teneffüs esnasında ders hakkında bilgi alışverişi yapabilir. Bu nedenle de konuyu yanlış anlayan ya da anlamayan öğrenci akranlarından daha rahat bir şekilde öğrenebilir. Öğrenciler yüz yüze eğitimde daha verimli bir şekilde anlama sağlayabilirler.
İşime yaradı teşekkürler