Covid 19 virüsünün ülkemiz içerisinde yayılması ile birlikte Mart 2020 tarihinden okullar uzaktan eğitime geçmiştir. Uzaktan eğitim EBA sistemi ile birlikte dersler işleniyor. Her öğrenci ve öğretmenin kendisine ait bir EBA profili yer alıyor, kullanıcılar kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapabiliyorlar. Sistemine giriş yapan öğrenci sağ alanda canlı derslerim alanına tıklayarak derslerine giriş yapabiliyorlar. Uzaktan eğitimde doğru bilinen yanlışlar yer alıyor. Derslerin 30 dakika teneffüslerin de 10 dakika olduğu sistemde hem öğrenciler hem öğretmenler evlerinden eğitim sağlıyorlar.
Pratik Öğrenme Yolları Tıkanıyor
Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin pratik öğrenme yolları tıkanıyor. Öğrenciler uzaktan eğitim sürecinde yalnızca teorik olarak dersleri öğrenebilirken, pratik olarak yeteri kadar öğrenim sağlayamıyorlar. Özellikle fen bilgi ve teknoloji ile kimya, fizik gibi derslerde bu durumun etkisi daha fazla görülüyor. Yüz yüze eğitim esnasında her öğrencinin görebileceği şekilde deneyler yapılırken uzaktan eğitimde maalesef bu ihtimal bulunmuyor. Böylelikle öğrenciler yalnızca sayısal ya da sözel olarak bilgileri öğrenirken, doğru bir şekilde hayat içerisinde gözlemleyemiyorlar. Türkçe ve sosyal bilgiler gibi dersler sözel olarak dinlenebilir, anlaşılabilirken sayısal derslerde bu ihtimal daha da zorlaşıyor. Pratik öğrenme yolları zor olduğu için öğrenciler birçok bilgiyi yalnızca teorik olarak defterlerine yazabiliyorlar.
Öğrencilerin Eşit Şartlarda Olmaması
Öğrencilerin eşit şartlarda olmaması ise uzaktan eğitimdeki en büyük sorun olarak ele alınıyor. Uzaktan eğitimde öğrencilerin daha rahat bir ortam içerisinde ders dinlediği düşünülüyor. Ancak öğrencilerin hepsinin internet ya da bilgisayar gibi gerekli teknolojileri bulunmuyor. Maddi olanaksızlar nedeni ile her öğrenci eşit şartlarda derslere katılım sağlayamıyor. Bazı öğrenciler küçük ilçe ya da köy yerlerinde yaşadıkları için yaşadıkları alanda henüz bir internet bağlantısı bulunmuyor. Bu nedenle bilgisayar alarak derslere girmek isteyen öğrenciler, isteseler bile evlerine internet bağlatamıyorlar. Evde eğer birden fazla öğrenci bulunuyor ise derse girme şartları daha zor oluyor. Öğrencilerin dersleri eğer aynı zamana denk geliyor ise öğrencilerden birisi dersinden mahrum kalıyor. Bu nedenle her öğrenci eşit şartlarda derslere katılamıyorlar.