Günümüzde tüm dünyada oldukça popüler hale gelen uzaktan eğitim uygulamaları dolayısı ile bu alanda faaliyet gösteren çevrimiçi öğrenme araçları oldukça yoğun şekilde kullanılmaya başlandı. 2020 yılı içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemi süreci dolayısı ile hayatın her alanında olduğu gibi eğitimde de çok ciddi aksaklıklar yaşanıyor. Eğitimde söz konusu olan aksaklıkların giderilmesi amacı ile uzaktan eğitim modeline geçiş yoğun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda günümüz Türkiye’sinde uzaktan eğitim modeline istinaden hem kişi hem de eğitim kurumları tarafından Moodle LMS sistemi son derece yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Son derece pratik bir kullanım özelliğine sahip olmasının dışında mevcut ek özellikleri ile pek çok alternatifine göre daha etkili bir kullanım standardı sağlıyor.
Moodle LMS Nedir?
Günümüzde dünyanın her yerinde en çok bilinen ve en çok kullanılan açık kaynak kodlu öğretim yönetim sistemlerinden biri olan Moodle LMS sistemi, Türkiye’de de pandemi süreciyle birlikte oldukça popüler hale gelmiştir. Sistem temel olarak “Esnek Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı” kavramından yola çıkmıştır. Zaten kavramsal olarak da “Modular”, “Object”, “Oriented”, “Dynamic”, “Learning” ve “Environment” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Üzerinde bulunan kapsamlı bileşenleri ile uzaktan eğitim konusunda en geniş özellikleri sunan sistem olmasından dolayı Türkiye’deki eğitim kuruluşları tarafından da son derece yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Moodle LMS Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlanan Moodle LMS sisteminin özellikleri nelerdir çok merak edilmektedir. Tüm teknik özelliklerinin dışında öncelikli olarak Moodle LMS sistemi tamamen ücretsiz olarak faaliyet gösteren açık kaynaklı bir öğrenme sistemidir. Bunun dışında son derece pratik bir kullanım sunarken, her platformda sorunsuz bir kullanım sağlamaktadır. Bu sayede Windows, Linux, Mac OS X gibi farklı işletim sistemlerinde çalıştırılabilmektedir. Dolayısı ile belirli sınırlamalar dolayısı ile uzaktan eğitim sürecinde katılımcılara çeşitli sorun ve engeller oluşturması gibi bir durumda asla söz konusu olmamaktadır. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan geliştirici ve son kullanıcı eğitmenden oluşan bir kitleye sahip olması da uzaktan eğitim açısından dinamik seçeneklerden birisi haline dönüşmektedir.