Özel ders uygulamaları sayesinde eğitim verilen alanda desteğe ihtiyacı bulunan öğrenciler için daha kapsamlı ve birebir eğitim sağlayabilme imkanı oluşturmaktadır. Günümüzde ilköğretimden, lisans düzeyine ve hatta profesyonel meslek alanlarına kadar her kategoride özel ders hizmetleri bulunmaktadır. Özel ders uygulamaları ile birebir eğitim sağlanabildiğinden eğitimin daha fazla öğrenciye odaklı ve dolayısıyla daha etkili bir şekilde uygulanabilmesi mümkün olmaktadır. Bu kapsamda akademik eğitiminin ve uzmanlığının bulunduğu bir alanda özel ders hizmetleri vermek isteyenler, kolay bir şekilde bu hizmetleri sağlayabilmektedir. Türkiye’de herhangi bir konu veya alana ilişkin özel ders verilmesi için ise aranan herhangi bir sertifika zaruriyeti söz konusu değildir. Ancak yüz yüze eğitim sürecinin pandemi dolayısıyla ciddi risk teşkil ediyor olması özel dersler için sanal platformların kullanımına yönelimin söz konusu olmasına neden olmaktadır. Bu durumda özel ders veren öğretmenler hangi sistemi tercih ediyor sorusunu gündeme getirmektedir.
İnternette Özel Ders Nasıl Verilir?
İlköğretim, ortaöğretim, lise, lisans ve hatta yüksek lisans düzeyi öğrenciler için uzmanlık alanında özel ders hizmetini sanal platformda verebilmek tüm öğretmenler için mümkündür. Günümüzde internet üzerinden özel ders vermeye yardımcı olacak pek çok farklı platform ve sistem bulunmaktadır. Ancak bunlar arasında kullanım pratikliği, ücretli olup, olmadığı, kullanım performansı kriterler dolayısı ile özel ders veren öğretmenler hangi sistemi tercih ediyor sorusunu gündeme getirmektedir.
İnternet ortamından özel ders vermek isteyen yani uzaktan özel ders eğitimi vermek isteyen öğretmenler için ekran paylaşımı, yüksek kalitede konuşma ve görüntü aktarımı ile birlikte kullanım pratikliği sağlayacak çok sayıda platform ve sistem bulunmaktadır. Bu durumda özel ders veren öğretmenler hangi sistemi tercih ediyor konusunda araştırma yapılmasına neden oluyor. Günümüz Türkiye’sinde öğretmenlerin uzaktan özel ders uygulamalarına istinaden yoğun şekilde kullandığı online ders sistemlerinin başında “Microsot Teams”, “Google Hangouts”, “Zoom” ve “Webex” geliyor. Ayrıca son zamanlarda hem ücretsiz olması hem de geniş katılımcı desteği sağlaması gibi özellikleri ile sıkça tercih edilmeye başlanan “Yandex Telemost” servisi bulunuyor. Yandex’in bu servisinin en avantajlı özelliklerinden birisi de katılımcıların herhangi bir şekilde üyelik oluşturma zorunluluğuna sahip olmadan, görüşmeye katılım gerçekleştirebiliyor olmasıdır.